Sicilië is een apart land, ze bezit 140.000 hectare wijngaarden (een beetje meer dan in Bordeaux) waarvan de meeste rond de Etna liggen, die 25% van het landoppervlakte inneemt. In de Romeinse Tijd was Sicilië bekend om zijn vruchtbare grond, het was de graanschuur voor Rome. Daarna werd het land langzamerhand verlaten maar rond de jaren '50 werd de landbouw (olijven, citrusvruchten, amandelen, ...) en de wijnbouw hernomen. Er was toen enkel tafelwijn, Marsala en Moscato te krijgen. Het klimaat is nochtans gunstig voor de wijnbouw, het regent heel weinig tijdens het rijpen van de druiven, waardoor er minder pesticiden gebruikt moeten worden dan elders.
De inheemse variëteiten voor de witte wijnen bestaan o.a. uit grillo, catarratto, muscat en natuurlijk malvasia. Voor de rode wijnen zijn de wijngaarden beplant met inzolia, malescese, nerello en de topper uit het rijtje, nero d'avola. Deze laatste variëteit gedijt hier zeer goed. Ze geeft een fruitig karakter aan de wijn, veel finesse, typiciteit en natuurlijk veel alcohol. Sinds de jaren tachtig is heel Sicilië eveneens aangeplant geworden met de onafwendbare internationale variëteiten zoals chardonnay, cabernet sauvignon en syrah.
Cosi É betekent "zoals u wilt". De nero d'avola druif is wijdverspreid in Sicilië maar is eigenlijk afkomstig uit de regio Trapani.
Grillo, is een Siciliaanse druivensoort die bestand is tegen hoge temperaturen. “In Purezza”, wat “zuiverheid” betekent, verwijst naar de selectie van percelen waaruit deze witte wijn is samengesteld, op een hoogte van meer dan 700 meter in de heuvels van Palermo. Deze wijn drukt een diepe band uit met zijn Siciliaanse terroir.
Deze wijn is afkomstig van wijnstokken die op 700 meter hoogte groeien in de heuvels van Palermo. Deze wijn belichaamt de essentie van zijn Siciliaanse terroir, met een frisheid en zijdezachte tannines die hem elegantie en rijpingspotentieel geven. Typisch voor Sicilië onthult het druivenras frappato, dat meestal licht is, hier al zijn rijkdom.
Het is een combinatie van Siciliaanse wijntraditie met Franse invloeden. Het is het resultaat van een samenwerking tussen de familie Planeta uit Sicilië en de familie Oddo uit Frankrijk, die hun kennis hebben gebundeld om een uitzonderlijke witte wijn te creëren. Het landgoed, gelegen in een typisch mediterraan landschap, kijkt uit over de zee waar het gelijknamige eiland Ferdinandea verscheen in 1831, wat een historisch en romantisch tintje geeft aan deze wijn.
Fermato 125 is een unieke witte wijn gemaakt van Carricante druiven die groeien op de hellingen van de Etna. Deze wijn drukt alle rijkdom en complexiteit van het vulkanische terroir van de Etna uit.
Fermato 125, geïllustreerd door het trammetje dat toeristen naar de top van de Etna brengt, is ook een unieke rode wijn, gemaakt van Nerello Mascalese druiven die op de hellingen van de Etna groeien. Deze wijn drukt alle rijkdom en complexiteit van het vulkanische terroir uit.
Deze intense, elegante rode wijn is een blend van twee complementaire druivensoorten: Nero d'Avola en Syrah. Deze wijn is het resultaat van een samenwerking tussen de families Planeta en Oddo, die gebruik hebben gemaakt van de specifieke kenmerken van het Siciliaanse terroir om een unieke rode wijn te creëren.